BlueN

BlueN®

Produkt biologiczny

Azot z powietrza - niebieska rewolucja

BlueN® to nowatorski produkt biologiczny zawierający unikatowe bakterie wiążące azot z powietrza.

Preparat przeznaczony jest do nalistnego stosowania w uprawach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. BlueN® zawiera unikatowe bakterie Methylobacterium symbioticum, które wiążą azot z powietrza w unikalny sposób. W odróżnieniu od innych bakterii wiążących azot, zasiedlają one część nadziemną roślin. Asymilacja azotu przez rośliny odbywa się poprzez liście, przy użyciu nitrogenazy. W ten sposób bakterie azotowe Methylobacterium symbioticum „dbają” o rośliny, na których bytują, aby były one jak najbardziej produktywne. Intensyfikują ich wzrost i rozwój przez cały cykl wegetacji dostarczając azot z powietrza, niezależnie od ilości azotu dostępnego w glebie.

Utrisha bakterie

Działanie: asymilacja azotu przez rośliny

BlueN® to nowatorski preparat mikrobiologiczny wiążący azot z powietrza, który jest stosowany nalistnie. Bakterie azotowe wnikają do roślin przez otwarte aparaty szparkowe w liściach, a następnie swobodnie przemieszcza się wewnątrz tkanek rośliny, docierając w pobliże fotosyntezujących komórek. BlueN® pozyskuje azot z powietrza (N₂) i przetwarza go na jony amonowe (NH₄+) przy użyciu nitrogenazy. Azot atmosferyczny jest wykorzystywany przez roślinę do syntezy związków białkowych lub magazynowany w postaci glutaminy - aminokwasu zapasowego. BlueN® dostarcza roślinom azotu z powietrza na wszystkich etapach wzrostu w sposób efektywny i kontrolowany.


Efekty działania BlueN®


Badania wskazują, że stosując BlueN® można uzyskać ekwiwalent 76 kg azotu z powietrza w kukurydzy. Dostarczanie ok. 30 kg azotu z powietrza zaobserwowano w co najmniej 95% zastosowań, a ilości rzędu 100 kg azotu z powietrza w kilkunastu procentach (18%) doświadczeń

 

 

IMG_Utrisha_6-EU_PL-V1
IMG_BlueN_9-EU_PL-V1
IMG_BlueN_10-EU_PL-V1

Korzyści pozyskiwania azotu z powietrza przez BlueN®

Wyniki badań i doświadczeń pokazują sprawdzoną, przewidywalną skuteczność pozyskiwania azotu z powietrza przez BlueN™ w wielu uprawach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych.

 

Potencjał plonowania

 Potencjał plonowania

Utrzymanie potencjału plonowania roślin przy mniejszej dostępności azotu z nawozów mineralnych, oraz zwiększenie plonowania przy pełnej dawce azotu mineralnego.

Dodatkowy azot z powietrza

Dodatkowy azot z powietrza

Stosując bakterie azotowe Methylobacterium możemy dostarczyć roślinie co najmniej 30 kg dodatkowego azotu z powietrza, który jest szybko wbudowywany w aminokwasy. W uprawach o dłuższym okresie wegetacji oraz przy sprzyjających warunkach, możemy dostarczyć nawet 50-100 kg dodatkowego azotu!

Bilans nawożenia

Bilans nawożenia

Azot pobrany z powietrza nie jest uwzględniany w bilansie nawożenia azotem.

Ekologia

Ekologia

Produkt można stosować w gospodarstwach ekologicznych.


Stosowanie produktu BlueN®

Jakie rośliny pobierają azot z powietrza?
Kiedy stosować bakterie azotowe?

Roślina Dawka Termin stosowania Ilość cieczy roboczej
Rośliny rolnicze – stosować, kiedy przynajmniej połowa powierzchni uprawowej jest zakryta przez roślinę uprawną
Zboża ozime 333 g/ha Stosować od pełni krzewienia, do początku kwitnienia (BBCH 25-61) 100 – 250 l
Zboża jare Stosować od pełni krzewienia, do fazy drugiego kolanka (BBCH 25-32) 100 – 250 l
Rzepak ozimy Stosować jesienią w fazie 6-8 liści właściwych (BBCH 16-18)
Wiosną, od momentu ruszenia wegetacji (faza rozety), do końca pełni kwitnienia (BBCH 30-69)
100 – 250 l
Rzepak jary Stosować w fazie od 6-8 liści właściwych do końca pełni kwitnienia (BBCH 16-69) 100 – 250 l
Słonecznik, kukurydza, sorgo Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18) 100 – 250 l
Soja i inne motylkowe Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18) 100 – 250 l
Łąki i pastwiska Stosować od fazy początku krzewienia do fazy liścia flagowego (BBCH 21-39) 100 – 250 l
Burak cukrowy Stosować od fazy 4-8 liścia do zwarcia międzyrzędzi (BBCH 14-39) 100 – 250 l
Rośliny ogrodnicze – stosować, kiedy liście zakrywają przynajmniej połowę międzyrzędzi
Burak liściowy, czosnek, karczoch, seler, brokuł, cebula biała, kapusta, kalafior, endywia, biały szparag, zielony szparag, szpinak, groch, bób, koper, sałata, melon, por, rzodkiew, kalafior, arbuz i marchewy 333 g/ha Stosować między fazą 4 liścia a początkiem kwitnienia (BBCH 14-61) 100 – 400 l
Ziemniak Stosować w okresie łączenia się rzędów a początkiem kwitnienia (BBCH 25-61) 100 – 400 l
Truskawka Stosować między fazą 5 liścia a początkiem kwitnienia (BBCH 15-61) 100 – 400 l
Bakłażan, cukinia, ogórek typu konserwowego, ogórek typu sałatkowego, papryka, pomidor i pomidor przemysłowy Stosować między fazą pierwszego pędu bocznego a początkiem kwitnienia (BBCH 21-61) 100 – 400 l
Rosliny sadownicze – stosować, kiedy rozwinięte jest przynajmniej 50% masy liściowej
Orzechy, drzewa pestkowe (wiśnia czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela) oraz ziarnkowe (jabłoń, grusza) 500 g/ha Stosować w fazie od wzrostu i rozwoju pędów do początku kwitnienia (BBCH 31-61) 500 – 2000 l
Winorośl Stosować między zielonym pąkiem a początkiem kwitnienia (BBCH 51-61) 500 – 2000 l

Uwaga! Produkt należy wstępnie rozcieńczyć przed wlaniem do zbiornika. Użyj proporcji 1 do 2, czyli 500 g BlueN® na 1 litr wody. Jeżeli rozcieńczanie wstępne nie jest możliwe, możesz użyć rozwadniacza lub napełnić zbiornik wodą do 1/3 – 1/2, wsypać BlueN® do wody (nie przez sito), ciągle mieszając. Następnie dodać inne środki i dopełnić zbiornik wodą.
Odporność na deszcz: 1 godzina.
Produkt stosuje się nalistnie w trakcie wegetacji roślin. Po zastosowaniu bakterie kolonizują całą roślinę i pozostają w niej do końca wegetacji. Produkt należy stosować w cieczy roboczej o pH 5-8 oraz w wodzie chlorowanej o zawartości Cl do 2 ppm (w Polsce norma to 0,3 ppm). Wskazane jest przeprowadzanie zabiegu rano, niezależnie od nasłonecznienia, w temp. 10-25°C, przy otwartych aparatach szparkowych. Produkt należy aplikować na rośliny intensywnie rosnące, niebędące pod wpływem stresu (uszkodzenia herbicydowe, fungicydowe, mróz, susza itp.). Należy również zwrócić uwagę na prognozy pogody, aby po zabiegu nie było przymrozków.

Kiedy wykonać zabieg?

  • Kiedy aparaty szparkowe roślin są otwarte (zgodnie z etykietą producenta zabiegi zalecamy wykonywać w godzinach porannych)
  • Kiedy rośliny są w intensywnej fazie wzrostu (produkują metanol, który jest paliwem dla bakterii azotowych)
  • W temperaturze powietrza 10-25°C

Kiedy nie wykonywać zabiegu?

  • Kiedy aparaty szparkowe są zamknięte (aparaty zamykają się kiedy rośnie temperatura i spada wilgotność – zazwyczaj od godzin południowych do nocnych)
  • Kiedy rośliny nie rosną, są zestresowane (zbyt niską temperaturą, suszą, brakiem składników pokarmowych w glebie) – wtedy nie produkują metanolu i bakterie nie mogą się namnażać
  • W temperaturze powietrza poniżej 10°C i powyżej 25°C
  • Nie stosować łącznie z produktami bakteriobójczymi

Przechowywanie produktu

  • Nie przechowywać w temperaturze poniżej 4°C i powyżej 35°C
  • Po otwarciu opakowania produkt nadaje się do późniejszego zastosowania, jeżeli zadbamy o szczelne zamknięcie (nie traci wtedy swojej jakości)

Wybrane uprawy w których można stosować. Więcej w tabeli - stosowanie

Jabłoń

Apple (Malus x domestica)

Jęczmień

Jęczmień jary (Hordeum vulgare ssp. vulgare)

Jęczmień ozimy (Hordeum vulgare ssp. vulgare)

Kukurydza

Kukurydza zwyczajna(Zea mays ssp. mays)

Marchew

Carrot (Daucus carota)

Owies

Owies (Avena spp.)

Pszenica

Pszenica jara (Triticum spp.)

Pszenica ozima (Triticum spp.)

Pszenżyto

Pszenżyto ozime (x Triticosecale spp.)

Rzepak

Rzepak ozimy

Słonecznik

Sunflower

Ziemniak

Potato

Żyto

Żyto (Secale cereale ssp. cereale)


Gdzie można kupić produkt BlueN®?

Wyłącznym dystrybutorem produktu BlueN® w Polsce jest Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe „CHEMIROL“ sp. z o.o.

Prosimy o kontakt z przedstawicielami tej firmy. 

IMG_Logo_Chemirol-EU_PL-V1