PT312

  • Rzepak

pt312

Rentowność i bezpieczeństwo

Mieszaniec klasyczny

- W trakcie rejestracji w Polsce, jedna z najlepiej plonujących odmian w badaniach rejestracyjnych

- Nasiona dość duże (MTN pow. 5 g) o wysokim zaolejeniu i niskim poziomie glukozynolanów

- Wyjątkowo wysoka tolerancja na TuYV (wirus żółtaczki rzepy) i zgniliznę twardzikową

- Plon nasion – na poziomie 109% wzorca w wynikach COBORU (2021-2022)

Liczba wysiewu nasion/m²:

45 optymalny

50 wczesny

Korzyści

Sprawdź, co możesz zyskać

Wysoka zdrowotność

Wysoka zdrowotność

Wysoki plon

Wysoki plon

Wysoka zawrtość oleju

Wysoka zawrtość oleju

Charakterystyka

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Profil agronomiczny

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Skala: 1–3 – średnia/wolny/wczesne/niskie; 4–6 – dobra/średni/średnio wczesne/średnie; 7–9 – bardzo dobra/szybki/średnio późne/wysokie

Zalecenia uprawowe

Odmiana PT312 to nowy mieszaniec w ofercie firmy Pioneer, odznaczająca się bardzo szybkim rozwojem jesiennym, w związku z czym zalecana jest do siewu w terminie optymalnym i opóźnionym przy obsadzie 40 i 50 roślin/m2. Odmianę PT314 można wysiewać także w terminie wczesnym.

Jesienią przy jednorazowym zabiegu regulacyjno-fungicydowym, zabieg należy wykonać w fazie 4-6 liści (BBCH 14-16), który należy powtórzyć wiosną po ruszeniu wegetacji w fazie od początku wydłużania pędu do zauważalnych 5 międzywęźli (BBCH 30-35). W okresie około kwitnieniowym najlepiej wykonać 2 zabiegi o charakterze fungicydowym (pierwszy w fazie luźnego pąka, drugi na koniec kwitnienia), w celu maksymalnego zabezpieczenia plantacji przed zgnilizną twardzikową i czernią krzyżowych.

Odmiana charakteryzuje się także bardzo dobrym wigorem wiosennym, oraz bardzo dobrą regeneracją po zimie. Nadaje się do siewu w technologii Strip-till oraz do siewu punktowego. Z racji wysokiego potencjału plonotwórczego należy ona do odmian o intensywnej agrotechnice i może być uprawiana na średnich i dobrych kompleksach glebowych. Odmiana ta niesie ze sobą genetyczną tolerancję na wirusa żółtaczki rzepy.

Wymagania glebowe