Jęczmień ozimy – wyraźny potencjał wzrostu
W Polsce jęczmień należy do najważniejszych gatunków zbóż o rosnącym potencjale, uprawiany jest na cele spożywcze, paszowe i dla branży piwowarskiej. Jęczmień jest wykorzystywany do produkcji mąki jęczmiennej, jako składnik pasz dla zwierząt hodowlanych, jest także kluczowym surowcem do produkcji piwa. Według GUS, jęczmień w 2022 roku uprawiano na ponad 300 tys. hektarów, oznacza to wzrost o ponad 9 tys. hektarów w porównaniu z rokiem ubiegłym. Gatunek ten znajduje się na trzecim miejscu zbóż najchętniej uprawianych przez rolników w Polsce, po pszenicy ozimej i pszenżycie ozimym. Aby osiągnąć pełen potencjał plonowania jęczmienia ozimego niezbędna jest właściwa agrotechnika uprawy, w tym skuteczna ochrona jęczmienia ozimego przed chwastami.
Chwasty w jęczmieniu ozimym
Rośliny niepożądane w jęczmieniu ozimym, niezwalczone na czas, potrafią znacznie ograniczyć potencjał plonowania. Konkurując z roślinami uprawnymi o składniki odżywcze, wodę, światło słoneczne i przestrzeń prowadzą do osłabienia roślin i zmniejszenia plonów. Ponadto, mogą działać jako nosiciele chorób roślin i szkodników oraz sprzyjać ich rozprzestrzenianiu się, co z kolei może obniżać zdrowotność roślin. Dodatkowym problemem jest fakt, że niektóre chwasty w jęczmieniu ozimym są bardzo trudne do zwalczania, ponieważ mogą być odporne na wiele substancji czynnych. Problem odporności dotyczy przede wszystkim takich gatunków jak: miotła zbożowa, wyczyniec polny, chaber bławatek czy mak polny. Szybkie tempo reprodukcji chwastów i zdolność do przystosowywania się do różnych warunków środowiskowych sprawiają, że rośliny niepożądane są wyjątkowo ekspansywne i stanowią znaczący problem dla rolników.
Chaber bławatek (Centaurea cyanus)
Fiołek polny (Viola arvensis)
Gwiazdnica pospolita (Stellaria media)
Jasnota purpurowa (Lamium purpureum)
Mak polny (Papaver rhoeas)
Maruna nadmorska (Tripleurospermum maritimum)
Miotła zbożowa (Apera spica-venti)
Przetacznik bluszczykowy (Veronica hederifolia)
Przytulia czepna (Galium aparine)
Samosiewy rzepaku (Brassica napus)
Tasznik pospolity (Capsella bursa-pastoris)
Tobołki polne (Thlaspi arvense)